Kardok, Tőrök, Bárdok
Kések
Damaszk
Apróságok, kiegészítők
Elérhetőségeim
Magamról...
A műhely... Magyar Vizsla
Tölgy teszt
Visszalépés
Tesztelő: nádor

Szóval szegény Tölgy eddig méltatlanul a szekrényben pihent hála az időjárásnak+munka+vizsgaidőszak+család (a feleségem a hátamba is állította volna, ha azt a kevés időt is a késeimmel töltöm, amikor otthon vagyok ).
Végre a mai napon sikerült egy rövid időre kiszabadulnom és vittem is magammal a pengét pár fotó erejéig.

Mivel kevés időm volt, most leginkább a sújtásra, vágásra, aprításra helyeztem a hangsúlyt, legközelebb lesz tollaság, kanál, konyhai munka, stb. (meg a szúnyogok is menekülnöm kellett, mivel az ártéren mozogtam ).
A topic elején a technikai adatok szerepelnek, én inkább a benyomásokra helyezném a hangsúlyt. Az első, amikor kézbe kaptam: ez nagyon szép! Elfogult is vagyok, mivel a késben Szasza az én kívánságaimat öntötte formába.  (korábban Somi írta, hogy jobb lenne, ha lejjebb lenne a hegy. Szerintem nem, mert én így kértem! )

A markolat rovátkolása nem csak jól mutat, hanem valóban biztosabbá teszi a fogást munka közben. A 7 mm pengevastagság ellenére a kés nem túl nehéz a konvex élezésnek köszönhetően. A penge és markolathossz, forma kialakításánál a Bölényt és az A1-et vettem alapul, azoknak a megoldásoknak az elhagyásával, vagy átalakításával, melyek az A1-nél nekem nem jöttek be.

Használat közben: ez a kés egy szörnyeteg! Kézbe fogva nem érezni túl nehéznek, de sújtásnál megmutatja, mit is tud valójában! A penge-markolat aránya, a formai kialakítása (számomra ) ideális tábori késsé teszi, huzamosabb idő után sem kényelmetlen a használata, nem fáraszt. A konvex él miatt eszméletlen vágóképességgel rendelkezik, a képeken szereplő fákat pár vágással, erőlködés nélkül hasítottam ketté!

A tollaságat is elkészítettem, de addigra lemerült a fényképezőgépem. Összegezve: tábori feladatok ellátására kiváló választás, tényleg öröm vele dolgozni. A pengehát vastagsága miatt remekül lehet vele kalapálni, cöveket leverni, a kaparóél a szikravetőt remekül indítja. Finomabb faragásnál (pl tollaság, kanál) a mérete miatt kicsit több odafigyelést igényel, mint egy kisebb pengehosszú kés, viszont egyáltalán nem okoz nehézséget!
Túlzás nélkül merem azt állítani, hogy eddig a Tölgy a legjobb nagy-pengéjű tábori/túra kés, ami valaha is a kezem közé került! Mivel mindenkinek más az igénye, szokása ez a vélemény természetesen csak a sajátom és lehet, hogy más másképpen látja, de számomra ideális!
A tokról: a tokot Kuvasz  készítette, azt hiszem, ez mindent elárul. Egyszerű, nagyon igényesen elkészített, vastag szívós bőr tok, amely (szintén az én kérésemre) közel 2/3-ig rejti a markolatot. A bőr bújtatóhoz fém gyűrű csatlakoztatja a kést rejtő részt, hogy mozgás közben könnyen tudja odébb helyezni az oldalamon lógó kést, hogy ne legyen útban. (pl. ha az ember a tábortűz mellett üldögél )
A képek közül némelyik sikerült, mások nem. A fényképezést még gyakorolnom kell, tetejébe sietnem kellett és nem nagyon akadt idő az állítgatásra.


FIGYELEM!!!
A képeken látható, hogy túlnyomó részt élő fákat hasogattam. A múltkor lejátszódott félreértéseket elkerülendő: a képek egy árvízvédelmi töltésen készültek, ahonnan nem régen vonult vissza a víz. A fák legnagyobb részét kivágásra ítélték, mivel túl magasra nőttek, a gyökereik viszont nem kapaszkodtak elég erősen. Az áradást megelőző vihar sokat közülük kimozgatott, melyek vagy teljesen, vagy részben kidőltek, jelentősen megrongálva a töltés szerkezetét, melyen így könnyebben átszivárgott a víz. Egy ilyen félig kidőlt, de még élő fán próbálgattam a pengét, mivel azt a fát nemsokára gyökerestül ki fogják szedni sok társával együtt a területről.

Tölgy és Bogáncs. A legkisebb és a legnagyobb testvér.Ennyit számít a 2 mm különbség a pengevastagságban.Kuvasz gyönyörű tokjaEddig rejti a késtNéhány könnyed csapás...

Sújtásnál gyönyörű, tiszta vágások a fábanValamint Dodo, aki roppant lelkesen hátráltatott abban, hogy normális képeket készítsek

Visszalépés